Lencsevizsgáló berendezés


A lézervágó lencsékkel kapcsolatban gyakori probléma, hogy nem tudjuk biztosan eldönteni, hogy a vágási hiba a lencse hibájából adódik-e, vagy egyéb okra vezethető vissza. Előfordul, hogy olyan lencsét cserélünk ki, amellyel megfelelő tisztítás után kiválóan lehetne tovább dolgozni, illetve olyan lencsével kísérletezünk jó vágási paramétereket találni, amellyel ez már nem valósítható meg. Az első esetben feleslegesen nyilvánítunk rossznak egy költséges alkatrészt, a második esetben pedig komoly anyagi vonzata van a kiesett gépi időnek, felhasznált alap-, és segédanyagoknak.

Most lehetősége nyílik a HOL.MA. (Ch) lencsevizsgáló berendezés segítségével, hogy rövid idő alatt meg tudja vizsgálni lencséit és leszűkítse a hiba okát!


A lencsét az adapterbe helyezve a nagyító lencsét az optimális távolságra állítva, a nagyítólencsén keresztül azonnal jól láthatóvá válnak a hibák (úgy, mint szennyezettség, a felületi réteg kopása, vágás során az olvadt fém visszafröccsenése stb.). A polarizációs szűrő segítségével pedig rögtön láthatóvá válnak a szabad szemmel hagyományos fényben fel nem ismerhető hibák is.

Jól látható, hogy a lencse szennyezett.
A lencse közepén látható pontok a vágás során fellépő fröcskölésből származnak.


A lencse túlmelegedett (Stressz). Ezt szabad szemmel nem lehet felismerni. A probléma gyakran a 4, 5, 6 vagy 7KW teljesítményű lézervágó berendezéseknél lép fel. Itt ajánljuk a HOL.MA.® Ultra Low® lencséinket, amelyek rendkívül alacsony abszorpciós értékkel rendelkeznek.


A világos helyek a lencse kerületén mutatják, hogy a lencse túl erősen volt a lencsetartóba befogva. Ez adódhat a lencsetartó szennyezettsége, vagy rögzítéskor a lencsetartó túl erős meghúzása miatt. Mivel a lencse lágy anyagból készül, a túlhúzás miatt feszültség keletkezik benne és ezért nagyon nehezen lehet a fókuszt beállítani, a lencse gyorsan túlmelegszik. A 4. ábrán a jelenség jól látható. Ezt a fajta hibát sem lehet szabad szemmel felismerni, így egy új lencse beszerelésekor ez a károsodás azonnal megismétlődik.

Amennyiben csak szennyezett a lencse, tisztításhoz az ultrahangos tisztító eszközt ajánljuk, amely szintén a szett részét képezi.

A lencsevizsgáló berendezést és a tisztító készüléket, illetve a tisztításhoz szükséges segédanyagokat egy kompakt tároló kofferben kínáljuk, amelynek a tartalma a következő:

  • 1 db Lencsevizsgáló berendezés
  • 1 db 38,1 mm-es Adapter
  • 1 db 50,8 mm-es Adapter
  • 1 csomag Latex kesztyű (100 db/csomag)
  • 1 db Kézi pumpa
  • 1 db Pipettás üveg 100ml
  • 2 db Lencsetisztító 100%-os pamut kendő, 45x45cm
  • 1 csomag Kodak® -Lencsetisztító papír (50 lap/csomag)
  • 1 db Ultrahangos készülék és tisztítófolyadék