400 kg-os védőgázos huzal-nagytekercs

400 kg-os védőgázos huzal-nagytekercs célgépekhez és robotokhoz

A Westfälische Drahtindustrie GmbH, a WDI új fejlesztése a Z 2 típusú 400 kg-os védőgázos huzal-nagytekercs, amely kedvező ára, környezetkímélő kialakítása miatt (minimális a visszamaradó csomagolóanyag) kitűnő alternatívája a már elterjedt hordós kiszerelésnek a célgépeknél és robotoknál.

A Z 2 400 kg-os nagytekercs előnye az Ön részére tehát a 15 kg-os tekercsnél is valamivel kedvezőbb ár, a folyamatos biztos ellátás, a visszamaradó minimális csomagolóanyag mennyiséggel elérhető könnyebbség.

A huzal lefejtéséhez egy lefejtő készüléket kell használni, amelyet meg kell ugyan vásárolni (hosszabb részletfizetéssel), de korábbi hordós beszerzésének árától függően már 5-6 tonna huzal felhasználása után az ára megtérül. És ettől kezdve jelentős megtakarítást eredményez Önnek.

Ez a megtakarítás körülbelül 35 000 - 40 000.- forint tonnánként. Szorozza be az éves felhasználásával.

A következő képeken megismerheti a nagytekercs kialakítását, a lefejtőt, a kezelését és egy-két alkalmazási példát.

A képen a szállítási állapot látható. A huzaltekercs magában is fóliázva van a nedvességtől és portól való védelem érdekében, majd fóliával rögzítették a 700x700 mm-es raklaphoz. Ebben a kiszerelésben az EN 440 szerinti G3Si1 és G4Si1 huzalokat 1,0 és 1,2 mm átmérőben szállítjuk.


Lebontva az összes védőfóliát látható a huzal megemelését segítő három rögzített fül, amelynek segítségével átemelhetjük a tekercset a lefejtőt tartó raklapra.


Az átemelés. Az áthelyezésnél kis központossági hiba, +/- 10-15 mm nem jelent gondot, az adapter át tudja hidalni. Ez a pontosság nem okozhat nehézséget, hiszen a lefejtőt tartalmazó raklapot is mozgathatjuk könnyedén a tekercs lehelyezése előtt. A képen látható átemelést villás targoncával végeztük, de ez művelet természetesen daruval is ugyanígy megoldható.


A lefejtőre helyezés után az emelő füleket tartalmazó pántokat eltávolítjuk.


A lefejtő üresen és szétszerelve.


A lefejtőbe rögzített tekercs. Az összeszerelés gyorsan elvégezhető, mert a küllős leszorító kerék az anyákon átvezethető és az előző képen látható két fél körgyűrű beillesztésével két-háromfordulatnyi meghúzással megfeszíthető.
Felhelyezzük a lefejtő felső részét, amely egyszerűen az alsó rész furatába illeszthető. Elvágjuk a szorító pántokat és egyidejűleg a huzalt befűzzük a felső részbe.


Az összeállított lefejtőt a huzallal egy béka segítségével a kívánt helyre szállíthatjuk.


A nagytekercset a lefejtővel a célgép mellé helyezve a huzalt egy gumiborítású spirálon keresztül az előtolóhoz (piros doboz) egészen az előtoló görgőkig vezettük. A spirál hossza a lefejtőtől az előtoló berendezésig ca 4 m. Az eddigi telepítéseknél a legnagyobb távolság 16 m volt. Ebből is látható, hogy a lefejtés erőigénye minimális. A lefejtő felső része úgy van kialakítva, hogy a huzalt mindig feszesen tartja, megakadályozva evvel a menetek lecsúszását, a tekercs fellazulását. Így az utolsó meneteket is fel lehet használni.


Ezt mutatja egy másik alkalmazási példa, ahol egy hegesztőrobot hegesztőanyag ellátását oldották meg a 400 kg-os nagytekerccsel. A képen az utolsó néhány kilogramm lefejtése látható.