Alumínium hegesztési hibák / eltérések lehetséges okai
Eltérés / hiba Eltérés oka Javító intézkedés
Porozitás Szennyezett hegesztőanyag. Nedvesség a hegesztőanyag felületén. Tiszta / tisztított hegesztőanyag alkalmazása, a hegesztőanyag és a hegesztendő alapanyag páralecsapódását elkerülni.
Szennyezett az élelőkészítés illetve annak környéke. Nedvesség az élelőkészítésben. Az élelőkészítés tisztítása illetve szárítása például előmelegítéssel.
Kedvezőtlen hegesztési pozíció / helyzet. Ha lehetséges PA / PB / PF pozícióban való hegesztés abban az esetben, ha a védőgáz áramlási mennyisége, vagy fajtája nem változtatható.
A gázkiáramlás ideje rövid. Növelni a hőbevitelt illetve előmelegítés alkalmazása. Élelőkészítés módosítása.
Szennyezett védőgáz tömítetlenség következtében (hűtővízkör vagy gázellátó rendszer). A tömítetlenség megszüntetése.
Szennyezett / nedvesség-tartalmú védőgáz. Rosszul megválaszott tömlő-minőség. Védőgáz kiválasztása az EN 439-nek megfelelően. Megfelelő anyagminőségű tömlő kiválasztása, törékeny tömlők kerülése, a tömlők hosszának minimalizálása.
A védőgázkiáramlás nem lamináris: túl nagy vagy túl kis térfogatáram következtében, vagy huzat miatt. Gázkiáramlás optimalizálása, huzat kerülése.
Ívfeszültség túl nagy. Ívfeszültség optimalizálása.
Hegesztőpisztoly vezetése helytelen szögben. Helyes hegesztőpisztoly-vezetés megválasztása
 
Oxidzárványok Oxidok képződése az ívben vagy a hegfürdőben oxigénfelvétel miatt vagy elégtelen gázvédelem következtében. Lásd a porozitás javító intézkedéseit. Védőgázáram beállítása, huzat megszüntetése.
A varratelőkészítés vagy az előző varratsor nem elégséges tisztítása. Megfelelő tisztítási módszer alkalmazása, a tisztaság ellenőrzése.
Oxigénfelvétel az előmelegítés során. Előmelegítő láng beállítása.
Helytelen AWI pálca vezetés. Ne húzzuk ki a felhevült pálcát a gázzal védett térfogatrészből.
 
Repedések A varratfém kristályosodási tulajdonságai. Végkráter kifutólemezre való helyezése, krátertöltő program használata. A hőbevitel és a sorközi hőmérséklet csökkentése. Megfelelő hegesztőanyag kiválasztás a hegeszthetőségi szempontok figyelembe vételével: Alumínium hegesztőanyag választó
Belső feszültségek. Olyan hegesztési sorrend választása, amely csökkenti a sajátfeszültségeket illetve az deformációkat.
Az alacsony olvadáspontú fázisok újrahevülése, aminek következtében a szemcsehatárok a hőhatásövezetben egymástól elválnak. Egy varratsor hegesztése. Belső feszültségek csökkentése. Repedésre kevésbé hajlamos hegesztőanyag használata (pl 4XXX sorozat).
 
Volfrámzárványok Túl nagy áramerősség, vagy az elektróda a varratfürdőbe kerül. Áramerősség csökkentése, nagyobb átmérőjű elektróda használata, pontosabb pisztolyvezetés.
 
Rézzárványok Védőgázas fogyó elektródás hegesztés során az áramátadó túlmelegedik. Az áramerősségnek és hegesztőganyag-minőségnek megfelelő áramátadó és pisztoly használata.
Rézfelvétel az alátétlemezből. Egyéb alátétlemez alkalmazása mint pl. CrNi acél, alumínium vagy kerámia.

Alumínium hegesztésről részletesebben